[top]

Kontakt:
Tel.: +420 601 354 333
(remove XX) info XX @mega-pujcovna-kostymu XX .cz

Půjčovna kostýmů Praha:

Jaromírova 3, Praha 2

Po - Pá: 9:30 - 18:00
So: 9:30 - 16:00



200 m2 prodejní plochy

www.mega-pujcovna-kostymu.cz

Mikuláš, anděl a čert

Oslavte Mikuláše v tradičním kostýmu svatého muže, ve sněhově bílém kostýmu nevinného andílka nebo hříšné čertice či ďábelského lucifera! V naší půjčovně najdete kostýmy s mikulášskou tématikou vhodné na firemní večírky, mikulášské párty i pro hostesky!

Typickým znakem tohoto svátku je Mikuláš, čert a anděl, který obchází obydlí a obdarovává děti. Nicméně podívejme se trochu do historie tohoto zvyku pocházejícího z východu.

Prvním velkým svátkem adventu je den sv. Mikuláše, který připadá na 6.prosince. Je to jediný svátek, který se rozšířil z východu na západ.

Mezi dětmi stále žije představa, že Mikuláš se spouští po zlatém řetězu a doprovází ho anděl se skupinkou zlých čertů. 5.prosince dodnes chodí po městech a vesnicích několik skupin Mikuláše, anděla a čertů různých věkových kategorií.

Postava Mikuláše bývá oblečená do ornátu, na hlavě nosí mitru a v ruce drží berlu. Nepostradatelná je také maska na obličej a vousy z vaty.

Anděl je oděn do bílého hábitu, na hlavě má zlatou paruku, na čele hvězdičku a důležitá jsou andělská křídla. Anděl také nosí košík s dárky.

Čerti na sobě mají obvykle kožich. Mají dlouhé ocasy, chřestí řetězy a každý správný čert má i svůj pytel na neposlušné děti..

V minulosti bývaly děti obdarovány jen na Mikuláše, nikoli na Štědrý den. Dostávaly jablka, oříšky, marcipánové figurky Mikuláše, čerta nebo jiné sladkosti. Děti před Mikulášem dříve nerecitovaly básničku jak je tomu v dnešní době, ale musely se pomodlit, například Andělíčku můj strážníčku...

Ještě i dnes se v některých vesnicích, zejména na Slovácku, udržuje tradice, že je přesně dáno, kdo ve vesnici bude chodit za Mikuláše a anděla. Tuto možnost má pouze stárek a stárka, kteří ve stejném roce stárkovali na slováckých hodech. Tato tradice se udržuje například v Kostelanech.

Mikulášské, čertovské i andělské kostýmy najdete v naší půjčovně v ulici Jaromírova 3 na Praze 2.